Ciasto wiśniowy zachwyt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne z kokosem i bezą:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i na końcu śmietanę. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do blaszek (25/35 cm.) wyłożonych papierem do pieczenia.
2.Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier, dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Bezę podzielić na pół i wyłożyć na ciasta ciemne z kokosem.
3.Posypać pokrojonymi orzechami i piec w temp. 170*C ok. 40 - 50 min.
4.Ciasto z wiśniami:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć do blaszki (25/35 cm.). Białka ubić z cukrem i kisielem wiśniowym, wyłożyć na ciasto i wyrównać. Rozłożyć wydrylowane wiśnie z kompotu i przykryć drugim ciastem (ciasto nakłuć widelcem). Piec ok. 30 - 40 min. w temp. 180*C.
5.Krem budyniowy:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzony budyń i aromat waniliowy.
6.Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne z kokosem i bezą - 1/2 kremu budyniowego - ciasto z wiśniami - 1/2 kremu budyniowego - ciasto ciemne z kokosem i beza.
Komentarze