Wiśniowo kawowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy placek kakaowy: ubijamy białka z cukrami, dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Pieczemy do suchego patyczka jak biszkopt ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na pół.
2.Placek nugatowy: białka ubijamy z cukrem, dodajemy miód, orzechy oraz bułkę tartą. Pieczemy ok 25-30 min w 180 stopniach aż się zarumieni.
3.Przed zrobieniem kremu przygotowujemy miazgę kakaową : do kakao dodajemy gorącej wody tak aby powstała gęsta masa. Odstawiamy do przestudzenia.
4.Krem kakaowy: mieszamy razem mleko, cukry, mąki oraz żółtka. Zagotowujemy (robimy jak budyń) i odstawiamy do wystudzenia.
5.Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo przestudzony budyń oraz masę kakaową. Na końcu wlewamy spirytus.
6.Przełożenie ciasta: placek kakaowy- krem- na to układamy wiśnie- placek nugatowy- krem- wiśnie- krem- placek kakaowy- polewa czekoladowa.
Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepszy jest na drugi dzień.
Porady
Używając wiśni z kompotu należy podsmażyć je na patelni z cukrem (ilość według własnego smaku)
Komentarze