Nie ma to jak zrobić ciasto i nie zdążyć go spróbować . Czasem moje łasuchy za szybko się dopadają . O mały włos i nie było by fotek.
2 godz.
Składniki:
mąka pszenna typ 500 6 łyżek
jaja L 4 sztuki
cukier 100 g
odrobina proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
galaretka rubinowa
kisiel truskawkowy
wiśnie mrożone bez pestek 450 g
600 ml wrzątku
Wiśniowiec z galaretką i kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy osobno białko i jaja z cukrem . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych żółtek z córek . Do masy żółtkowej z mąką dodajemy ubite białko na sztywno . Mieszamy łyżka ciasto i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach . Do miseczki wsypujemy galaretki oraz kisiel , mieszamy razem . Wrzątkiem zalewany galaretki z kisielem i miksujemy aby nam nie powstały grudki ( dosłownie 2 minuty) . Wsypujemy zamrożone wiśnie i mieszamy ( szybciej nam schłodzi się). Ostudzona galaretkę z wiśniami i kisielem wkładamy do lodówki . Gdy zaczyna tężec galaretka przekładamy na biszkopt. Galaretka ma całkiem fajny smak dzięki dodanemu kisielowi .
Komentarze