Ciasto wiśniowiec kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem, żółtkami, wodą i olejem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części: I część - pozostawić bez dodatków, do II części dodać kakao i dobrze wymieszać. Najpierw na formę (25/35 cm.) wylać ciasto II, a następnie równomiernie wylać ciasto I. Piec w temp. 160 - 180*C ok. 30 - 45 min.
2.Masa budyniowo - wiśniowa:
Budynie rozpuścić w mleku z dodatkiem mąki. Zagotować kompot i wlać do niego budyń. Całość zagotować i przestudzić.
3.Masa kremowa:
Rozrobić mąkę i żółtka w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego mleka dodać rozmieszane żółtka i zagotować. Utrzeć masło, dodać przestudzoną masę i dalej ucierać na jednolity krem.
4.Wykonanie placka:
Na upieczony placek nakładać ciepłą (nie gorącą) masę budyniowo - wiśniową. Na nią rozprowadzić masę kremową. Wierzch polać polewą.
Porady
Dodatkowo na masie budyniowo - wiśniowej ułożyłam wiśnie z kompotu.
Komentarze