Wiśniowa Pokusa przekładana delikatnym mascarpone i serkiem waniliowym oraz z odrobiną różanego uśmiechu :) Doskonale współgra na stole urodzinowym jak i na rocznicy ślubu.
Wiśniowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Całe jaja z cukrem miksujemy na puszystą masę następnie delikatnie mieszając łyżką wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wlewamy 6 łyżek oleju i wylewamy do tortownicy (ok. 25 cm średnicy), pieczemy 25-30 minut w 160 C.
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
2.Masa wiśniowa: Mąkę wymieszać z niewielką ilością kompotu, resztę zagotować wraz z wypestkowanymi wiśniami, następnie należy dodać przygotowaną mąkę energicznie mieszając. Dodać do smaku cukier.
3.Krem: Serek mascarpone i serek waniliowy połączyć ze sobą za pomocą miksera i dodać cukier puder.
4.Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć je kompotem wiśniowym, na nie wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, przykryć ją kremem. Powtórzyć tą czynność raz jeszcze i przykryć ostatnią częścią ciasta. Resztą kremu można wyłożyć dookoła tortu wyrównując ogrzanym nożem.
Udekorować różami lub innymi kwiatami oraz biszkopcikami z nadzieniem morelowym.
Komentarze