Ciasto Wisienka pod herbatnikiem

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto dla zakochanych...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 szkl mąki
    1 ½ szkl cukru
    ¾ szkl kakao
    3 jaja
    1 szkl mleka
    ½ szkl oleju
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ łyżeczki sody
    ¾ łyżeczki soli
    Cukier waniliowy

    Masa budyniowa:
    2 szkl mleka
    2,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    250g margaryny

    Galaretka:
    3 galaretki wiśniowe
    3 szkl wrzątku
    (np. sok wiśniowy/kompot + woda)
    Wiśnie z kompotu lub mrożone

    Dodatkowo:
    Herbatniki kakaowe
    Czekolada Goplana mleczna
    5 łyżek mleka

    Forma: 23cm x 40cm
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ciasto wisienka pod herbatnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wykonania ciasta wystarczy połowa biszkoptu (ale ja piekę cały, kroję na pół i drugą cześć wykorzystuję do innego placka, można zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika.)

    Biszkopt:
    Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę wyłożoną papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni 25minut (termooobieg).
  • 2. Galaretka:
    Przygotować galaretkę (sok wiśniowy zagotować, wrzucić galaretki, wymieszać i odstawić do stężenia).
  • 3. Masa budyniowa:
    Ugotować budyń i zimny połączyć z margaryną, Masę przełożyć na biszkopt. Na masie położyć wiśnie. Zalać stężoną galaretką.
  • 4. Polewa:
    Czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej.
  • 5. Na galaretce ułożyć herbatniki i polać polewą.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Herbatniki Kasza Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować