Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać kisiel, delikatnie wymieszać.
Do jednej połowy ciasto dodać kilka wiśni, ciasto włożyć do formy 25x33, piec około 20 minut w 170st.C.
Druga połowę ciasta przełożyć na blaszkę, na wierzch wyłożyć bezę i kilka wisni. Piec w 170st.C około 30 minut.
Wkładka wiśniowa:
Wisnie odcedzić, dolać do soku wody tak aby był 1 litr. Zagotować sok w rondelka, dodać wisnie i galaretki wsypać. Pogotować jeszcze chwilę do rozpuszczenia się galaretki. Wystudzić. Gęstniejące wlać na ciasto.
Krem:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Na kruche ciasto z dodatkiem wisni wlać wkładke wiśniową na to wyłożyć masę i przykryć ciastem z bezą.
Komentarze