Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami

4.5 (171 ocen)

Zdrowe, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, które smakuje jak brownie. Jest obłędne!

Składniki:

  • -100g suchej kaszy jaglanej + 200ml wody
    -100g kakao
    -1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego (będziemy potrzebowali samą śmietankę-200g)
    -50g mąki kokosowej
    -500g jabłek (waga po obraniu)
    -1,5 szklanki płatków owsianych (można zamienić na inne)
    -2 średnie jajka
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
    -1 łyżka soku z cytryny
    -4 łyżki ksylitolu

    dodatkowo:
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady lub mlecznej bez cukru z dobrym składem
    -4 łyżki mleka roślinnego
    -spora garść posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, gotujemy do miękkości i odstawiamy aż ostygnie
    -kaszę łączymy ze śmietanką(stała warstwa w puszce), jajkami i słodzikiem- całość dokładnie blendujemy
    -jabłka trzemy na dużych oczkach, odciskamy aby pozbyć się wody i polewamy z sokiem z cytryny
    -do masy dodajemy potarte jabłka, mąkę kokosową, płatki, kakao oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy do połączenia składników
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -pieczemy 45min, wyjmujemy z piekarnika i studzimy

    polewa:
    -czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
    -dodajemy mleko i energicznie mieszamy
    -odstawiamy aż ostygnie i nakładamy na ciasto

    następnie:
    -ciasto posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować