Wigilijny kompot z suszu

0 (0 ocen)

Co roku gości na naszym stole. Pięknie pachnie owocami, goździkami i cynamonem.

Składniki:

  • Po 15 dag:
    -suszonych jabłek
    -suszonych gruszek
    -suszonych moreli
    -wędzonych śliwek

    -10 dag rodzynek
    -6 goździków
    -1 kora cynamonu
    -ok 3 łyżeczki cukru
    -4 l wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka, gruszki, morele, śliwki i rodzynki wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc.
  • 2. Na drugi dzień kompot zagotowujemy, dodajemy goździki, cynamon i cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut często mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy. Studzimy.

Porady

Po ostudzeniu kompotu można wyjąć goździki i cynamon ja jednak tego nie robię bo bardzo lubię ich intensywny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować