Wigilijny kompot z suszu

4.51 (162 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Wśród 12 dań na wigilijnym stole pozycję obowiązkową zajmuje kompot. Ale nie jest to zwykły kompot, ośmielę się stwierdzić, że kompot z suszu ma w sobie coś, co nazywamy smakiem Świąt.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100g suszonych jabłek
    100g suszonych śliwek (wędzonych)
    100g suszonych moreli
    100g suszonych gruszek
    1 duża pomarańcza (najlepiej ekologiczna)
    kawałek cynamonu
    2 goździki
    2-3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać 4 litry wody, dodać owoce, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut. Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki, razem z cynamonem i goździkami dodać do kompotu, dosłodzić do smaku, gotować jeszcze 5 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu Suszone owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować