Wigilijny kompot z suszu

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Coś co bezwzględnie kojarzy mi się z Wigilią. Kompot z suszu piję tylko w ten jeden dzień w roku i zawsze smakuje magicznie. Powinien towarzyszyć hasłu "Poczuj magię tych świąt" zamiast znanej nam CC.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - susz owocowy (śliwki, gruszki, jabłka - po równo): 200 gramów
    - suszone śliwki: 50 gramów
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - goździki całe: 10 sztuk
    - cynamon, kora - kawałek ok. 5 cm: 1 sztuka
    - cukier trzcionowy: 50 gramów
    - woda: 2 litry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Wigilijny kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Susz owocowy, goździki i cynamon (bez dodatkowych suszonych śliwek) namoczyć w 2 l wody i zostawić na całą noc. Namoczone w wodzie owoce z przyprawami zagotować, dodać pokrojoną w plastry pomarańczę, śliwki i cukier. Gotować na małym ogniu przynajmniej godzinę, a najlepiej ok. 2 – 3h . Teraz moim zdaniem najlepiej wstawić do lodówki i podawać dopiero na kolejny dzień – odgrzane lub zimne, zależy jak kto lubi. Wspaniały, aromatyczny z lekką nutą pomarańczy – naprawdę ciężko znaleźć coś lepszego, szczególnie po wigilijnym „obżarstwie”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować