WIGILIJNE PIEROŻKI Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są pyszne a moja rodzina je uwielbia.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto pierogowe:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 szklanka wody letniej
    1 łyżka oleju
    nadzienie:
    2 szklanki maku
    3 łyżki masła roztopionego
    2 łyżki miodu płynnego
    2 łyżki cukru
    1 jajo
    dowolne bakalie
    do polania:
    0,5 szklanki śmietany gęstej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka maku sypkiego

Wigilijne pierożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy wrzatkiem i odcedzamy.Dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.
    Dodajemy całe jajko roztopione masło,miód,cukier ,bakalie i wszystko mieszamy.
  • 2. Zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi.Rozwałkujemy i szklanką wycinamy kółka.
    Na każdym kładziemy 1 łyżeczkę nadzienia i sklejamy brzegi robiąc falbankę.
  • Wigilijne pierożki z makiem 3. Wkładamy pierożki do wrzącej osolonej wody ,gotujemy a gdy wypłną wyjmujemy łyżka cedzakową.
    Podajemy na talerzu polane śmietną wymieszaną z cukrem waniliowym i makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy