Wigilijne pierniki IMIENNE

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takie pierniczki imienne uładam każdej osobie na talerzu, zanim rozpoczniemy Wigilię. W tamtym roku było to 11 osób + gość. Dodatkowo upiekłam bożonarodzeniowe gwiazdki i serca....

Składniki:

  • Pierniki - ciasto:

    masło 1/4 kostki
    mąka 1.5 szklanki + troszkę do podsypywania
    Jajko 1 sztuka
    cukier puder 0.75 szklanki
    przyprawa do piernika 1 opakowanie
    miód -kopiate łyżki - 4 łyżki
    kakao 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Lukier:

    białko 1 sztuka
    cukier puder 1.5 szklanki
    kakao 1 łyżeczka
    koncentrat barszczu czerwonego 1 łyżka

    Dodatkowo:

    mak suchy 3 łyżki
    wiśnie suszone 15 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Wigilijne pierniki imienne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto do pierników włożyć do miski i wyrobić - wymieszać mikserem. Następnie przełożyć je na podsypaną mąką stolnicę i ręcznie zagniatać, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować partiami na grubość 0,5 cm i wycinać foremkami: gwiazdy, gwiazdki oraz serca. Ułożyć je na blaszkę z papierem do pieczenia i piec w piekarniku 7-10 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Przygotowac lukier: białko ubić z cukrem pudrem na puszystą i gładką masę. Gotowy lukier podzielić na 3 części. Jedna będzie biała, do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką (jeśli lukier zrobi się mniej gęstszy należy dosypać cukru pudru i ponownie utrzeć), a do trzeciej dodać koncentrat barszczu czerwonego i tak ja poprzednio dosypać troszkę cukru pudru i utrzeć kolorowy lukier na pożądaną konsystencję .
  • imiona 3. Na piernikach w kształcie gwiazd napisać IMIONA UCZESTNIKÓW WIGILII za pomocą białego lukru i wykałaczki.
  • wykonanie 4. Następnie wykonać z białego lukru małą gwiazdkę i przykleić na nią suszoną wiśnię, a brzegi gwiazdki wykończyć kakaowym lukrem.
  • 5. Posypać gwiazdkę suchym makiem.
    Brzegi dużej gwiazdy wykończyć czerwonym (różowym) lukrem. Odstawić pierniki do całkowitego wystygnięcia lukru.
  • 6. Pierniczki w kształcie serca pomalować na wierzchu czerwonym (różowym) lukrem. Odstawić do wystygnięcia lukru.
    Na różowych sercach pomalować białym lukrem gwiazdki oraz śnieżynki. Odstawić do wystygnięcia lukru
  • 7. Pierniczki w kształcie mniejszych gwiazd pomalować na brzegach białym lukrem, a w ich środku wykonać różowe gwiazdki, które posypać suchym makiem. Odstawić do wystygnięcia lukru.

Porady

* W całym procesie ozdabiania pierników używałam wykałaczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować