Wigilijne paszteciki z grzybami i kiszoną kapustą

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Wybornie smakują na ciepło z domowym, czerwonym barszczem lub na zimno. Idealne na wigilijny stół i nie tylko. Mogą być na śniadanie lub do pracy i do szkoły. Niewiele kosztują a smakują wspaniale.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Farsz:
    50 dag kiszonej kapusty
    10 dag suszonych grzybów(u mnie prawdziwki, kozaczki i podgrzybki)
    1 cebula
    Olej do smażenia
    Sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    2 szklanki mąki + do podsypania
    Sól do smaku
    2 łyżeczki oleju
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 jajko +1 małe jajko do posmarowania pasztecików
    Kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijne paszteciki z grzybami i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę opłukać kilka razy, ugotować do miękkości, osączyć z nadmiaru wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać kapustę, wymieszać, smażyć jeszcze całość około 2-3 minut, wystudzić. Grzyby ugotować z dodatkiem niewielkiej ilości soli, osączyć, pokroić ostrym nożem w drobną kostkę, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Do miski przełożyć mąkę, olej, sól do smaku, jajko. Delikatnie wymieszać, zrobić wgłębienie. W ciepłej wodzie(około 150 ml) z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, wlać w wgłębienie, odstawić na parę minut w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie wyrobić gładkie ciasto, by odstawało od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Na stolnicy podsypać mąki, przenieść wyrośnięte ciasto, podzielić na 3 części, uformować wałki, rozwałkować. Na środek każdego wałka ułożyć, farsz, zwinąć ciasto do środka, zlepić. Wałki pokroić na średniej długości paski, zlepić delikatnie boki, by farsz nie wypływał. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor.

Porady

1. do posypki można użyć ziół prowansalskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować