Bardzo prosty i szybki pomysł na jedno z wigilijnych dań, które możecie zrobić dosłownie kilka chwil tuż przed samą kolacją.
25 min
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 375g)
200 g kremowego serka twarogowego z ziołami
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
pół pora
ok. 50 g startego sera żółtego
1 żółtko do farszu + 1 do posmarowania
sól, pieprz
Wigilijne ślimaczki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek twarogowy wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym porem, startym żółtym serem i surowym żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
2.Ciasto francuskie rozwinąć lub cienko rozwałkować (jeśli jest taka potrzeba). Posmarować farszem. Zwinąć równocześnie z dwóch stron do środka. Pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.15-20 minut w 200 stopniach.
Komentarze