Wigilijna sałatka z buraczka i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Można to robić przy okazji pieczenia zapiekanki lub nawet ciasta (ja ak zrobiłam ciasto nie pachniało buraczkami). Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skórki (w rękawiczkach!) i kroimy w 0,5 cm plastry.
2.Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce, uważając aby zetrzeć tylko pomarańczową część, a następnie obieramy dokładnie i kroimy w plastry.
3.Na talerzu układamy naprzemiennie plastry buraka i pomarańczy. Powinny nam wyjść 3 porcje. Z pozostałych plastrów pomarańczy wyciskamy sok.
4.W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, miód, ocet winny oraz skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy sałatkę i podajemy.
Komentarze