Wigilijna kutia z brązowym ryżem

0 (0 ocen)

Kutia jest przepysznym i bogatym deserem Wigilijnym, którego podstawą jest są ziarna pszenicy. Moja kutia jest bezglutenowa, więc zamieniłam pszenicę na wartościowy i smaczny brązowy ryż. Potrawę wzbogaciłam suszonymi morelami, rodzynkami, różnymi orzechami, białym makiem oraz nasionami chia.

Składniki:

  • -100g brązowego ryżu
    -100g białego maku
    -50g nasion chia
    -3/4 szklanki orzechów włoskich
    -pół szklanki migdałów
    -1 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych
    -pół szklanki małych rodzynek
    -2 łyżki prawdziwego miodu
    -pół puszki mleka kokosowego

Wigilijna kutia z brązowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ht0i1b 1. -ryż, mak oraz wszystkie orzechy namaczamy dzień prędzej (każdy składnik w osobnej misce zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na calą noc)
    -odlewamy wodę ze wszystkich składników
    -morele zalewamy wodę i odstawiamy aż zmiękną (około 1h)
    -do garnuszka wlewamy wodę , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ryż do miękkości (około 30minut) i studzimy
    -nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy aż napęcznieje, później odlewamy płyn
    -do maku dodajemy nasiona chia, miód i dokładnie mieszamy. Następnie mielimy w maszynce do mielenia
    -orzechy, morele drobno siekamy
    -wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy

Komentarze

Podobne przepisy