1/2 małej główki kapusty (ok. 50 dag)
50 dag kapusty kiszonej
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
5 dag suszonej żurawiny
2 małe cebule
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
6 goździków
1 łyżeczka soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wigilijna kapusta z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, solimy i gotujemy prawie do miękkości (5-10 minut). Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy prawie do miękkości (15-20 minut).
2.Cebule kroimy w niedużą kostkę, szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy podgotowaną kapustę słodką i kiszoną, podlewamy wodą z gotowania kapusty kiszonej, dodajemy goździki i dusimy razem ok. 5 minut.
3.Suszone morele i śliwki kroimy na nieduże kawałki (4-8części) i wraz z żurawiną dodajemy do kapusty, mieszamy dokładnie i dusimy wszystko razem 20-30 minut, podlewając w razie potrzeby wodą z gotowania kapusty kiszonej lub słodkiej (w zależności od preferencji smakowych). Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
Kapustę można przyrządzić 1-2 dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu, lub 2-3 tygodnie wcześniej i zamrozić.
Tak przyrządzona kapusta jest również doskonałym dodatkiem do obiadu.
Komentarze