Wigilijna kapusta z suszonymi owocami

4.5 (200 ocen)

Pyszna propozycja na wigilijny stół.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty (ok. 50 dag)
    50 dag kapusty kiszonej
    10 dag suszonych śliwek
    10 dag suszonych moreli
    5 dag suszonej żurawiny
    2 małe cebule
    2 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    6 goździków
    1 łyżeczka soli
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Wigilijna kapusta z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, solimy i gotujemy prawie do miękkości (5-10 minut). Kapustę kiszoną lekko odciskamy z nadmiaru soku, zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy prawie do miękkości (15-20 minut).
  • 2. Cebule kroimy w niedużą kostkę, szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy podgotowaną kapustę słodką i kiszoną, podlewamy wodą z gotowania kapusty kiszonej, dodajemy goździki i dusimy razem ok. 5 minut.
  • 3. Suszone morele i śliwki kroimy na nieduże kawałki (4-8części) i wraz z żurawiną dodajemy do kapusty, mieszamy dokładnie i dusimy wszystko razem 20-30 minut, podlewając w razie potrzeby wodą z gotowania kapusty kiszonej lub słodkiej (w zależności od preferencji smakowych). Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Kapustę można przyrządzić 1-2 dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu, lub 2-3 tygodnie wcześniej i zamrozić. Tak przyrządzona kapusta jest również doskonałym dodatkiem do obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować