Wieprzowy gulasz na piwie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gulasz z delikatnym akcentem piwa i imbiru

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 700 – 800 g wieprzowego mięsa gulaszowego,
    1 pietruszka,
    1 marchewka,
    1 duża cebula,
    2 ząbki czosnku,
    kostka mięsna,
    sól,
    pieprz,
    ostra i słodka papryka w proszku,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    imbir,
    300 ml piwa,
    olej lub smalec,
    czubata łyżka mąki

Wieprzowy gulasz na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
    W rondlu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić mięso i podsmażyć.
    Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać piwem, dodać kostkę mięsną i resztę przypraw. Rondel przykryć, zredukować ogień.
    Całość gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, a pod koniec gotowania zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie potrzeby gulasz jeszcze doprawić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy