Wieprzowinka w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

szybkie i smaczne danie na co dzień i na okazję :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Mięso wieprzowe: 4 plastry
    - cebula mała: 3 sztuki
    - ogórki konserowe: 4 sztuki
    - bulion z kostki: 500 mililitrów
    - mąka: 1 łyżka
    - śmietana 12% lub jogurt naturalny: 250 mililitrów
    - zioła siekane: 3 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - słodka papryka: 1 szczypta
    - ocet 10%: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki

Wieprzowinka w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką i usmażyć na gorącym oleju po 8 minut z każdej strony.
  • 2. . Na tłuszczu po smażeniu kotletów podsmażyć pokrojoną w plasterki cebulę i po chwili dodać pokrojone w plasterki ogórki
  • 3. Chwilę dusić, po czym oprószyć mąką i podsmażyć na jasnozłoty kolor.
  • 4. Zasmażkę rozprowadzić bulionem.
  • 5. Gotować ok. 5 minut, potem dodać śmietanę i zioła. Doprawić octem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy