Wieprzowina Wellington

4.49 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Tańsza alternatywa dla Wołowiny Wellington. Świetna propozycja na uroczysty obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • - polędwiczka wieprzowa
    - ciasto francuskie
    - ok. 300g pieczarek
    - ok. 100g szynki szwarcwaldzkiej (może być też parmeńska albo boczek)
    - 1-2 łyżki musztardy
    - sól, pieprz, majeranek(opcjonalnie)
    - garść szczypiorku i natki pietruszki
    - żółtko
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Wieprzowina wellington - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki ścieramy na tarce (średnie oczka). Wrzucamy na patelnię i odparowujemy z nich wodę. Dodajemy sól, pieprz, pokrojoną natkę i szczypiorek. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy na oleju z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia i smarujemy musztardą.
  • pork wellington 3. Na blacie kładziemy folię spożywczą. Układamy na niej plastry szynki (tak aby na siebie nachodziły). Rozsmarowujemy na niej pieczarki. Kładziemy polędwiczkę i zawijamy wszystko folią - robimy "cukierek"
  • 4. Wyjmujemy schłodzone ciasto francuskie i zawijamy nim szczelnie mięso (oczywiście już bez folii). Nacinamy u góry i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 10 - 15 min. Wyjmujemy i pozwalamy polędwiczce "odpocząć" przez kilka minut. Po tym czasie kroimy w plastry. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować