Plastry wieprzowiny marynowane w sosie sojowym a potem podsmażone i duszone z warzywami. Pyszne danie w stylu azjatyckim.
Składniki:
400 g szynki wieprzowej
4 łyżki sosu sojowego
1 bakłażan
3 marchewki
1/4 selera
1/2 pora - biała część
1/4 główki kapusty włoskiej
1 garść suszonych grzybów mun
1 torebka fix w stylu tajskim, np. TaoTao
olej do smażenia
Wieprzowina w sosie tajskim z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zamarynuj w sosie sojowym, zostaw w lodówce na noc. Następnego dnia wyjmij, osusz i pokrój w dosyć cienkie plastry.
2.Bakłażana pokrój w słupki i lekko posól, zostaw na 15 minut, by się spocił, potem go osusz.
3.Marchewkę i seler obierz, razem z porem pokrój w słupki, warzywa powinny być jednakowej grubości. Grzyby mun namocz na 15 minut we wrzątku. Kapustę poszatkuj.
4.Na patelnię wlej olej i rozgrzej, przesmaż krótko męso z każdej strony. Dodaj marchewkę, seler i pora, przesmaż razem. Potem dołóż kapustę, bakłażana i grzyby. Smaż chwilkę.
5.Fix wymieszaj z wodą wg wskazówek na opakowaniu. Wlej na patelnię do warzyw i mięsa. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękkną a sos zgęstnieje.
Porady
Do sosu pasuje ryż lub makaron chiński lub ryżowy.
Komentarze