Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie i karmelizowane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieprzowinę pokroić w plastry, rozbić mlotkiem, ułożyć w naczyniu obsypać pieprzem czerwonym, orobiną majeranku , skropić oliwą i oblać winem. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
W tym czasie ugotować buraczki, wystudzić i obrać.
2.Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać i ułożyć lekko osączone plastry mięsa, Przyrumienić z obu stron, dodać pokrojony w plasterki czosnek, resztę marynaty i podlać winem czerwonym, Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. podlać wodą lub jeszcze odrobiną wina w razie wyparowania płynu. Pod koniec odparować pozostawiając kilka łyżek do polania ziemniaczków.
3.Buraczki pokroić w plastry lub ozdobnie, Na patelnię wlać wino i wsypać cukier, zagotować i włozyć buraczki, obracać w szybko wytwarzającym się karmelu. Zaraz zdejmować na talerz.
Mięso podawać z ziemniaczkami polanymi sosem i buraczkami
Komentarze