Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie i karmelizowane buraczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

danie jak najbardziej na niedzielny obiad

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g wieprzowiny (łopatka)
    łyżeczka czerwonego pieprzu
    sól
    szczypta majeranku
    3 ząbki czosnku
    100 ml wina czerwonego
    3 łyżki oliwy

    3 buraczki
    3 łyżki cukru brązowego
    3-4 łyżki wina czerwonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie i karmelizowane buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie i 1. Wieprzowinę pokroić w plastry, rozbić mlotkiem, ułożyć w naczyniu obsypać pieprzem czerwonym, orobiną majeranku , skropić oliwą i oblać winem. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
    W tym czasie ugotować buraczki, wystudzić i obrać.
  • Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie 2. Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać i ułożyć lekko osączone plastry mięsa, Przyrumienić z obu stron, dodać pokrojony w plasterki czosnek, resztę marynaty i podlać winem czerwonym, Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. podlać wodą lub jeszcze odrobiną wina w razie wyparowania płynu. Pod koniec odparować pozostawiając kilka łyżek do polania ziemniaczków.
  • Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie 3. Buraczki pokroić w plastry lub ozdobnie, Na patelnię wlać wino i wsypać cukier, zagotować i włozyć buraczki, obracać w szybko wytwarzającym się karmelu. Zaraz zdejmować na talerz.

    Mięso podawać z ziemniaczkami polanymi sosem i buraczkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować