Eksplozja smaku, dla miłośników mięs na słodko. Wieprzowe medaliony w sosie wiśniowo- czekoladowym z kaszą kuskus z pikantnym chili, a wszystko z nutą cynamonu. Jak dla mnie brzmi soczyście, a smakuje jeszcze lepiej.
1 godz. 30 min
Składniki:
Medaliony wieprzowe
łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 2
czosnek 2 ząbki
mąka 2 łyżeczki
woda 1/3 szklanki
bulion 2 l
oliwa
jogurt lub śmietana 2 łyżeczki
przyprawy sól, pieprz.
Sos wiśniowo- czekoladowy
wino czerwone 250 ml
wiśnie 100 g
cynamon 1/2 łyżeczki
szczypta płatków chili
masło 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
czekolada biała 4 kostki
Kasza kuskus z chili
kasza kuskus 90 g
kurkuma 1/2 łyżeczki
szczypta płatków chili
woda
Wieprzowe medaliony w sosie wiśniowo- czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Mięso myję i osuszam. Kroję w równe plastry, doprawiam do smaku. Na rozgrzanej oliwie podsmażam kotlety z obu stron na złoty kolor, na dość dużej mocy palnika. Cebulę i czosnek obieram, i drobno siekam. Medaliony przekładam na talerz, na tej samej oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, do miękkości zmniejszając moc palnika.
W garnku z grubym dnem układam na spód mięso, cebulę z czosnkiem przekładam na nie, zalewam bulionem i gotuję do miękkości pod przykryciem.
W momencie kiedy mięso jest miękkie, ponownie je przekładam na talerz, a nadmiar bulionu redukuję. W kubku z niewielką ilością wody, rozcieram na gładko mąkę z jogurtem/śmietaną. Dodaję do bulionu, mieszam i doprowadzam do zagęszczenia sosu. Przekładam medaliony do gotowego sosu.
Wino przelewam na patelnię, dodaję cynamon, sok z cytryny, chili i redukuję do połowy, co jakiś czas mieszając. Dodaję umyte, drylowane wiśnie, całość gotuję parę minut. Zmniejszam moc palnika do minimum, dodaję czekoladę z masłem, rozpuszczam w tym czasie sos zacznie gęstnieć.
Kaszę zalewam wodą w proporcji 1:1, dodaję przyprawy i gotuję około 10-13 minut.
Komentarze