Wieniec drożdżowy makowo - serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru. Odstawić na 10 min. Do miski z mąką wsypać resztę cukru, dodać aktywne drożdże, jajko, aromat, szczyptę soli oraz roztopione, wystudzone masło. Przez kilka minut zagniatać elastyczne ciasto, włożyć do miski i natrzeć olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2.Przygotować masę serową. Twaróg, ricottę, cukier puder i startą skórkę z pomarańczy dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto posmarować najpierw masą makową.
3.Kolejno masą serową.
4.Zwinąć w rulon, a następnie przekroić wzdłuż ostrym nożem na dwie równe połowy.
5.Oba kawałki spleść, a następnie połączyć, tak aby powstało koło. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok 30-35 min. Ostudzony polukrować, posypać skórką pomarańczową.
Komentarze