Wieniec bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza: białka ubijamy ze szczypta soli, ubijając dodajemy cukier, na końcu mąkę i ocet, miksujemy.
Tortownice śr. 21 i 28 cm, wykładamy papierem do pieczenia, i dużą łyżką formujemy gniazda bezowe, układając jeden obok drugiego. Tortownice
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, po upływie czasu zmniejszamy temp. do 150 i suszymy bezy 60 min. Studzimy
przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2.Krem mascarpone:żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy. Truskawki myjemy, kroimy na
ćwiartki. Krem wykładamy na większy wieniec bezowy, truskawki wciskamy w krem i przykrywamy bezą.
3.Bezę dekorujemy bita śmietaną , truskawkami , posypką i listkami mięty.
Przed podaniem schładzamy w lodówce 1 godzinę.
Komentarze