Wieniec orzechowo-czekoladowy z marcepanem

0 (0 ocen)

Wieniec jest fantastyczny w smaku,najlepiej smakuje po dwóch godzinach,gdy to warstwy uwolnią swoje orzechowe i czekoladowe smaki.

Składniki:

  • na ciasto:
    200 g masła
    80 g cukru pudru
    50 g startego marcepanu
    3 jajka
    120 g maki pszennej
    100 g maki tortowej
    150 g posiekanych niesolonych pistacji
    szczypta soli
    na ciemny krem:
    200 ml śmietany kremówki 30%
    50 g masła
    120 g mlecznej czekolady
    na krem jasny:
    80 g białej czekolady
    250 g mascarpone
    100 ml śmietany kremówki 30%
    dodatkowo:
    50 g posiekanych niesolonych pistacji

Wieniec orzechowo-czekoladowy z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem ,ucierając stopniowo dodawać starty marcepan i jajka,oba rodzaje mąki wymieszać ze szczyptą soli i posiekanymi pistacjami,następnie stopniowo dodawać do ucieranej masy.
    Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą tortownicy z kominkiem o średnicy 23 cm.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180* C i piec 20-25 minut.
    Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
  • 2. Śmietanę kremówkę zagotować razem z masłem,lekko przestudzić,dodać startą czekoladę mleczną i mieszając rozpuścić ją w śmietanie,krem wstawić do lodówki na 2 godziny,aż zgęstnieje.
    Po tym czasie rozsmarować na pierwszym krążku ciasta,przykrym drugim krążkiem.
  • 3. Połamaną czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej,wystudzić.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,wymieszać z mascarpone i roztopiona czekoladą,krem rozsmarować na cieście,posypać posiekanymi pistacjami.
    Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy