Wieniec jest fantastyczny w smaku,najlepiej smakuje po dwóch godzinach,gdy to warstwy uwolnią swoje orzechowe i czekoladowe smaki.
Składniki:
na ciasto:
200 g masła
80 g cukru pudru
50 g startego marcepanu
3 jajka
120 g maki pszennej
100 g maki tortowej
150 g posiekanych niesolonych pistacji
szczypta soli
na ciemny krem:
200 ml śmietany kremówki 30%
50 g masła
120 g mlecznej czekolady
na krem jasny:
80 g białej czekolady
250 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki 30%
dodatkowo:
50 g posiekanych niesolonych pistacji
Wieniec orzechowo-czekoladowy z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem ,ucierając stopniowo dodawać starty marcepan i jajka,oba rodzaje mąki wymieszać ze szczyptą soli i posiekanymi pistacjami,następnie stopniowo dodawać do ucieranej masy.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą tortownicy z kominkiem o średnicy 23 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180* C i piec 20-25 minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
2.Śmietanę kremówkę zagotować razem z masłem,lekko przestudzić,dodać startą czekoladę mleczną i mieszając rozpuścić ją w śmietanie,krem wstawić do lodówki na 2 godziny,aż zgęstnieje.
Po tym czasie rozsmarować na pierwszym krążku ciasta,przykrym drugim krążkiem.
3.Połamaną czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej,wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,wymieszać z mascarpone i roztopiona czekoladą,krem rozsmarować na cieście,posypać posiekanymi pistacjami.
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze