wielowarstwowy

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

przepis dostałam od koleżanki

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka, 3 szkl mąki pszennej, łyżka sody, 3 łyżki kakao, 3 łyżki miodu sztucznego, szklanka cukru kryształu. na krem: litr mleka, po 2 czubate łyzki mąki pszennej i ziemniaczanej, cukier wanilinowy, 7 łyżek cukru, kostka margaryny 250 g. Na wierzch czekolada.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielowarstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka z cukrem ubic mikserem na parze( miskę stawiam na garczku z gotujacą sie wodą) przez 10 min na puch. następnie zdjac z garczka dodać kakao sodę i miód i 2 szkl mąki. wymieszać dokładnie.
  • 2. na stolnicę wysypać 1 szklankę mąki i dodać ciasto ubite na parze, zagnieść gładkie ciasto i podzielic na 5 równych części.
  • 3. każdą częśc wałkować na cienkie placki i piec przez 7 min w 180 stopniach.
  • 4. krem: zagotować 2 szkl mleka, w pozostałych 2 rozmieszać mąki, cukry. wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. po ostygnięciu zmiksować go z kostką margaryny.
  • 5. placki rzekładać kremem. wierzch udekorować czekoladą syartą na tarce.

Porady

placki piekę zawsze ok 2 dni wcześnij, wtedy skruszeją

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować