Sernik dla fanów lekkich, delikatnych ciast z owocami. Zupełnie inny niż tłuste i ciężkie serniki. Jest pachnący i niezbyt słodki. Coś innego na wielkanocnym stole.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Masa serowa:
1kg twarogu trzykrotnie zmielonego
100g śmietanki 30 %
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego
100 g rodzynek
opakowanie mrożonych wiśni
Kruche ciasto:
240 g mąki pszennej
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
Wielkanocny sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min.
2) Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utrate z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka
3) Białka ubić na sztywną pianę i razem z rodzynkami delikatnie dodać do masy serowej
4) Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć na spodzie blachy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
5) Następnie wlać mase serową i na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie.
6) Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut
Komentarze