Wielkanocny sernik krówkowy

4.5 (192 ocen)

Sernik wyszedł pyszny, kremowy, o wyraźnym krówkowym smaku! Pychota!

Składniki:

  • Spód:

    200 g ciastek zbożowych,
    50 g masła

    Warstwa serowa:

    500 g sera półtłustego zmielonego 2-krotnie,
    400 g masy krówkowej/kajmakowej/gotowanego mleka skondensowanego
    4 jajka,
    3 łyżki śmietany kremówki,
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Dekoracja:

    płatki migdałowe
    30 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Wielkanocny sernik krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciastka kruszymy na piasek, miksujemy z miękkim masłem. Wsypujemy do tortownicy, dobrze uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
    W misie miksera łączymy wszystkie składniki, miksując tylko do momentu dobrego zmieszania się składników. Wylewamy masę na spód.
  • 3. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 minut (wierzch powinien być ścięty). Studzimy przez ok. 20 minut w uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Dekoracja: czekoladę wraz ze śmietaną umieszczamy w miseczce, którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy. Lekko studzimy. Za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym końcem robimy czekoladowe gałązki, z płatków migdałowych robimy bazie.

Porady

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciastka kruszymy na piasek, miksujemy z miękkim masłem. Wsypujemy do tortownicy, dobrze uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować