Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda

0 (0 ocen)

To szybkie danie, idealne na wielkanocny stół. Syte i smaczne. Jest to połączenie kotletów mielonych podawanych często do obiadu i jajka ugotowanego na twardo, także często jedzonego do ziemniaków czy makaronu.

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
    • 6 jajek średniej wielkości do ugotowania,
    • 1 jajko do mięsa,
    • 1 bułka czerstwa,
    • Mleko do namoczenia bułki,
    • 1 mała cebula,
    • 1- 2 ząbki czosnku,
    • Świeżo mielona sól morka,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia,
    • Bułka tarta do panierki,
    Sos:
    • 1 łyżka mąki,
    • 1 łyżka masła,
    • 1 szklanka mleka,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Około 6 połówek suszonych pomidorów w oleju,
    • Suszona bazylia do smaku
    Dodatkowo:
    • makaron wstążki do podania ( 1 opakowanie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie 1. Jajka gotujemy na twardo. Gotowe odcedzamy i obieramy.
    Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Następnie dokładamy do niego jajko, namoczoną (odciśniętą) bułkę, przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
    Mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy placuszek. Układamy na nim ugotowane jajko i dokładnie obtaczamy mięsem.
  • panierowanie 2. Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
    Miedzy czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos.
  • smażenie 3. Smażenie
  • dodanie mąki 4. Sos:
    Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę.
  • dodanie pomidorów 5. Chwilkę razem podgrzewamy i zalewamy mlekiem. Cały czas mieszając dokładamy przyprawy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zagotowujemy.

    Ugotowany makaron formujemy na talerze w gniazda. Na nim układamy po 1,2 lub 3 połówki usmażonych klopsików (w zależności czy jest to porcja dla osoby dorosłej, czy dla dziecka).
    Makaron delikatnie polewamy sosem. Całość dekorujemy świeżymi listami bazylii i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować