To szybkie danie, idealne na wielkanocny stół. Syte i smaczne. Jest to połączenie kotletów mielonych podawanych często do obiadu i jajka ugotowanego na twardo, także często jedzonego do ziemniaków czy makaronu.
Składniki:
Składniki:
• Około 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
• 6 jajek średniej wielkości do ugotowania,
• 1 jajko do mięsa,
• 1 bułka czerstwa,
• Mleko do namoczenia bułki,
• 1 mała cebula,
• 1- 2 ząbki czosnku,
• Świeżo mielona sól morka,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• Olej do smażenia,
• Bułka tarta do panierki,
Sos:
• 1 łyżka mąki,
• 1 łyżka masła,
• 1 szklanka mleka,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Sól do smaku,
• Około 6 połówek suszonych pomidorów w oleju,
• Suszona bazylia do smaku
Dodatkowo:
• makaron wstążki do podania ( 1 opakowanie)
Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo. Gotowe odcedzamy i obieramy.
Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Następnie dokładamy do niego jajko, namoczoną (odciśniętą) bułkę, przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
Mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy placuszek. Układamy na nim ugotowane jajko i dokładnie obtaczamy mięsem.
2.Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Miedzy czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos.
3.Smażenie
4.Sos:
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę.
5.Chwilkę razem podgrzewamy i zalewamy mlekiem. Cały czas mieszając dokładamy przyprawy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zagotowujemy.
Ugotowany makaron formujemy na talerze w gniazda. Na nim układamy po 1,2 lub 3 połówki usmażonych klopsików (w zależności czy jest to porcja dla osoby dorosłej, czy dla dziecka).
Makaron delikatnie polewamy sosem. Całość dekorujemy świeżymi listami bazylii i podajemy.
Komentarze