Przepis dostałam od mojej mamy, która nigdy w życiu nic nie upiekła, oprócz owego mazurka, co miało miejsce po raz pierwszy dwa lata temu. W zeszłym roku ja go postanowiłam zrobić, bowiem był pyszny.
Wielkanocny mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko skondensowane należy gotować w garnku, tak by było zanurzone w wodzie przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka należy oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie dodać żółtka i razem ubić mikserem. Do ubitego cukru i żółtek dodajemy olej, proszek do pieczenia, mąkę. Wszystko mieszamy, a na koniec łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej papierem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180C . Pozostawić, aby ciasto przestygło. Na ciasto wyłożyć gotową masę z puszki, rozprowadzić równomiernie, a następnie posypać płatkami migdałowymi i ozdobić pokrojonymi morelami. Pychota.
Komentarze