Wielkanocny mazurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uczę matematyki. Mój mąż i 5-letni syn są łasuchami.

Składniki:

  • Ciasto: 15 dag schłodzonego
    masła
    ● 3 ugotowane żółtka
    ● 30 dag krupczatki
    ● 10 dag cukru pudru
    ● cukier wan.
    ● białko
    Polewa: żółtko
    ● jajko
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● cukier wanil.
    ● 3 dag bułki tartej
    ● 7 dag roztopionego masła
    ● 7 dag cukru pudru
    ● ok. 8 dag zmielonych migdałów.
    Oraz: rum
    ● 50 dag bakalii (figi, rodzynki, morele, daktyle)
    ● konfitury wiśniowe
    ● tłuszcz i bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Wielkanocny mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem i cukrami. Dodajemy starte na tarce o małych oczkach żółtka. Zagniatamy. Wkładamy do lodówki co najmniej na 1/2 godziny.
  • 2. Kawałek ciasta odkrawamy, formujemy wałek. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na owal, przekładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Brzeg smarujemy białkiem, układamy wałek z ciasta, dociskamy, nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 55 minut w temp. 200 °C.
  • 3. Bakalie moczymy w rumie, osączamy, kroimy w kawałki i mieszamy. Gorące ciasto smarujemy konfiturami, posypujemy bakaliami.
  • 4. Polewa: jajko i żółtko rozkłócamy, mieszamy z resztą składników. Wylewamy na ciasto. Pieczemy 30 minut w temp. 170 °C. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować