Wielkanocny mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z masłem i cukrami. Dodajemy starte na tarce o małych oczkach żółtka. Zagniatamy. Wkładamy do lodówki co najmniej na 1/2 godziny.
2.Kawałek ciasta odkrawamy, formujemy wałek. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na owal, przekładamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Brzeg smarujemy białkiem, układamy wałek z ciasta, dociskamy, nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 55 minut w temp. 200 °C.
3.Bakalie moczymy w rumie, osączamy, kroimy w kawałki i mieszamy. Gorące ciasto smarujemy konfiturami, posypujemy bakaliami.
4.Polewa: jajko i żółtko rozkłócamy, mieszamy z resztą składników. Wylewamy na ciasto. Pieczemy 30 minut w temp. 170 °C. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy.
Komentarze