Wielkanocny chleb

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny,zdrowy i szybki w przygotowaniu chleb.W formie babki będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    3 szkl. słabo ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    10 dag drożdży
    2 łyżki płaskie cukru
    1 łyżka płaska soli
    6 łyżek płatków owsianych
    1/2 szkl.otrąb pszennych
    2 łyżki siemienia lnianego
    Dodatkowo:
    Margaryna do wysmarowania formy,troszkę otrąb pszennych i siemienia lnianego do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Wielkanocny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem.Dodać 3 szkl. słabo ciepłej wody,wymieszać,dodać olej,wymieszać,przesiać mąkę,wyrobić łyżką ,dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto włożyć do miski ,przykryć ściereczką i tak włożyć miskę do słabo ciepłej wody(wody nalać tyle aby nie dostała się do ciasta) ,gdy wyrośnie,zamieszać i powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy.Gotowe ciasto przełożyć do dokładnie wysmarowanych tłuszczem i potrzepanych otrębami i siemieniem lnianym 2 foremek na babki lub 2 większych keksówek.Wyrównać ciasto zwilżonymi wodą dłońmi.Zostawić na chwilę w cieple do podrośnięcia.Piec w piekarniku z termoobiegiem przez ok.50-60 min w 160 stopniach.Gorące chlebki wyjąć z foremek i zaraz wierzch chlebków posmarować wodą lub masełkiem.

Porady

zamiast siemienia lnianego możemy użyć pestek słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować