Wielkanocny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem.Dodać 3 szkl. słabo ciepłej wody,wymieszać,dodać olej,wymieszać,przesiać mąkę,wyrobić łyżką ,dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto włożyć do miski ,przykryć ściereczką i tak włożyć miskę do słabo ciepłej wody(wody nalać tyle aby nie dostała się do ciasta) ,gdy wyrośnie,zamieszać i powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy.Gotowe ciasto przełożyć do dokładnie wysmarowanych tłuszczem i potrzepanych otrębami i siemieniem lnianym 2 foremek na babki lub 2 większych keksówek.Wyrównać ciasto zwilżonymi wodą dłońmi.Zostawić na chwilę w cieple do podrośnięcia.Piec w piekarniku z termoobiegiem przez ok.50-60 min w 160 stopniach.Gorące chlebki wyjąć z foremek i zaraz wierzch chlebków posmarować wodą lub masełkiem.
Porady
zamiast siemienia lnianego możemy użyć pestek słonecznika.
Komentarze