Wielkanocne baranki

5 (186 ocen)

Baranki idealne na Wielkanoc. Pyszne, mięciutkie z chrupiącą kruszonką. Dzieci były nimi zachwycone!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 3/4 szklanki mleka,
    • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3 jajka do ciasta.
    • 1 jajko do smarowania brzegów

    Budyń:
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Cukier do smaku,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 2 żółtka
    Kruszonka:
    • 3-4 łyżki cukru,
    • 7 dag margaryny lub masła,
    • 4 łyżek mąki,
    Dodatkowo:
    • Rodzynki na wykonanie oczu.
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Wielkanocne baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie tłuszczu 1. Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Gotowy rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
    Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • ugotowany budyń 2. Miedzy czasie gotujemy budyń, przygotowujemy szablon (zarys baranka) oraz kruszonkę.
  • gotowa kruszonka 3. Gotowa kruszonka
  • wycinanie baranków 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Do ciasta przykładamy przygotowany szablon i wycinamy zarys baranka.
  • uszy 5. Wycięte baranki układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z resztek ciasta wykonujemy uszy , kształtem przypominają one łezkę.
  • przyklejenia uszu 6. Tak przygotowane uszy przyklejamy barankom. Także smarujemy je jajkiem. Z rodzynek wykonujemy oczy.
  • nałożenie budyniu 7. Na środki baranków ( w miejscu brzuszka) wykładamy po około 2 łyżki letniego budyniu.
  • nałożenie kruszonki 8. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
  • 9. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń, żółtka oraz mąkę. Gotujemy budyń i lekko studzimy.
  • 10. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc posypkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować