Wielkanocne zrazy "pana tadeusza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać pod bieżącą (zimną) wodą, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, układać na nich boczek, plastry ogórka, porcje posiekanej cebuli, dokładnie zwinąć w roladę i spiąć szpilami do zrazów (można też owinąć bawełnianą nicią).
2.Cebulę obrać, drobno posiekać. Ogórki pokroić wzdłuż (na ćwiartki).
3.W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, układać zrazy, obsmażać z każdej strony na dużym ogniu.Po 6-7 minutach zmniejszyć ogień (lub obniżyć temperaturę na płycie), dolać 3-4 łyżki wody, dusić 90 minut. Co 10 minut dolewać 3 łyżki wody.
4.Sos zaciągnąć mączką ziemniaczaną z dodatkiem wody. Ewentualnie doprawić solą.Zrazy podawać z sosem i ziemniakami.
Komentarze