wielkanocne zrazy "Pana Tadeusza"

4.49 (164 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis otrzymałam od mojego taty, wypróbowany, doskonały. Zrazy można podać na obiad wielkanocny,niedzielny lub z każdej innej okazji.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mieso wołowe (z udźca): 6 plastrów
    - boczek wędzony: 6 plastrów
    - cebula (biała,duża/posiekana w piórka): 1 sztuka
    - ogórki (kiszone/plastry): 6 sztuk
    - sól (najlepiej gruboziarnista): 6 szczypt
    - pieprz (czarny/świeżo mielony): 6 szczypt
    - olej rzepakowy: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wielkanocne zrazy "pana tadeusza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać pod bieżącą (zimną) wodą, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, układać na nich boczek, plastry ogórka, porcje posiekanej cebuli, dokładnie zwinąć w roladę i spiąć szpilami do zrazów (można też owinąć bawełnianą nicią).
  • 2. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ogórki pokroić wzdłuż (na ćwiartki).
  • 3. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, układać zrazy, obsmażać z każdej strony na dużym ogniu.Po 6-7 minutach zmniejszyć ogień (lub obniżyć temperaturę na płycie), dolać 3-4 łyżki wody, dusić 90 minut. Co 10 minut dolewać 3 łyżki wody.
  • 4. Sos zaciągnąć mączką ziemniaczaną z dodatkiem wody. Ewentualnie doprawić solą.Zrazy podawać z sosem i ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować