Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole.
Składniki:
Tortownica 24 cm
3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny lub masła
2 łyżki śmietany 18%
1,2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 g białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut).
2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy ciastem z lodówki.
3.Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy.
4.2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka.
5.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń.
6.Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).
7.Poukładać na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50 minut.
Komentarze