Po śniadaniu Wielkanocnym już można jeść pokarmy mięsne więc u mnie jest galareta drobiowa w kształcie jaj. Bardzo fajnie wygląda ,a i smak ma pyszny.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na galaretę drobiową - kształt jaj :
3 ćwiartki z kurczaka
kukurydza puszka
marchew 3 szt
por 100 g
seler 100 g
pietruszka 100 g
2 cebule
sól i pieprz do smaku
listek laurowy 3 szt
ziele angielskie 3 szt
Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 3 litry wody i wkładamy warzywa oraz mięso. wkładamy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmujemy marchew i kroimy w kosteczkę. Resztę wywaru przecedzamy . Do miseczki wsypujemy żelatynę na 2,1/2 litra wody i wlewamy odrobinę zimnej wody mieszamy ( gęstnieje nam ). Do mikrofali na 1 minutę ( rozpuści się ) i wlewamy do wywaru rosołowego. Mieszamy chwilę i gotowy wywar na żelatynie . Do skorupek od jaj wkładamy marchewkę kukurydze i pokrojone mięsko z ćwiartek . Połowę farszu i połowę wywaru z żelatyną . Do lodówki na 2 godziny i gotowe.
Komentarze