Ciasto francuskie z wielkanocnymi specjałami jakimi są kiełbasa, boczek i jajka smakuje rewelacyjnie. Takie połączenie polecam w 100%. Z podanych składników możemy też upiec jedną, dużą tarte i podać na obiad.
Składniki:
Składniki na 6 sztuk:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
• 1 duża biała kiełbasa,
• Około 100 gram boczku wędzonego,
• 6 małych jajek,
• 6 łyżek startego sera żółtego,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Szczypior do posypania,
• Jajko do smarowania ciasta
Wielkanocna francuska przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na 6 części, pozostawiając jednocześnie pas ciasta potrzebny do wykonania „ramek”.
Wycięte 6 kwadratów smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pozostawionego ciasta wycinamy cienkie paski, które przyklejamy na bokach kwadratów tak by powstały „ramki”. Przyklejone kawałki także smarujemy jajkiem. Gotowe spody układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Środek każdego kwadratu wykładamy żółtym serem.
3.Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przygotowaną wędlinę wykładamy na ser. Obok wędliny umieszczamy w każdym kwadracie jajko. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Tak przygotowane ciasto francuskie z dodatkami przekładamy do nagrzanego piekarnika. Przystawkę pieczemy około 15 minut w 200°C. Gotową wyjmujemy, posypujemy pokrojonym szczypiorem i podajemy.
Komentarze