Wielkanocna francuska przystawka

0 (0 ocen)

Ciasto francuskie z wielkanocnymi specjałami jakimi są kiełbasa, boczek i jajka smakuje rewelacyjnie. Takie połączenie polecam w 100%. Z podanych składników możemy też upiec jedną, dużą tarte i podać na obiad.

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
    • 1 duża biała kiełbasa,
    • Około 100 gram boczku wędzonego,
    • 6 małych jajek,
    • 6 łyżek startego sera żółtego,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Szczypior do posypania,
    • Jajko do smarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Wielkanocna francuska przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uformowane spody 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na 6 części, pozostawiając jednocześnie pas ciasta potrzebny do wykonania „ramek”.
    Wycięte 6 kwadratów smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pozostawionego ciasta wycinamy cienkie paski, które przyklejamy na bokach kwadratów tak by powstały „ramki”. Przyklejone kawałki także smarujemy jajkiem. Gotowe spody układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • wyłożenie sera 2. Środek każdego kwadratu wykładamy żółtym serem.
  • przed pieczeniem 3. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przygotowaną wędlinę wykładamy na ser. Obok wędliny umieszczamy w każdym kwadracie jajko. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
    Tak przygotowane ciasto francuskie z dodatkami przekładamy do nagrzanego piekarnika. Przystawkę pieczemy około 15 minut w 200°C. Gotową wyjmujemy, posypujemy pokrojonym szczypiorem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Boczek Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować