Pasztet z cukinii

4.49 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny pasztet warzywny

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki startej cukinii (bez soku)
    2 marchewki
    1 cebula
    200 g startego żółtego sera
    2 szklanki bułki tartej (odłożyć 1 łyżkę)
    0,5 szklanki oleju
    4 jajka (osobno żółtka i białka)
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć cukinię (może być ze skórką), odsączyć z soku, odmierzyć 3 szklanki. Dodać startą na tarce cebulę i marchewkę.
    Następnie dodać ser, żółtka, olej, bułkę tartą, natkę, przyprawę, sól i pieprz.
    Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, całość delikatnie wymieszać.
    Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej bułki tartej.
    Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 70 minut, aż wierzch zbrązowieje.
    Przed podaniem wystudzić.

    Smacznego!

Porady

Można podawać z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować