Wielkanocna baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, osączyć i skropić aromatem rumowym. Formę do babki wysmarować margaryną.Margarynę stopić w rondlu i wystudzić.
2.Migdały w woreczku kilka razy udeżać tłuczkiem do mięsa.W ten sposób uzyskamy drobniejszą wersję płatków migdałowych.
3.Drożdże wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą,dodać ciepłe mleko.
4.Do dużej miski wsypać mąkę, zrobić dołek,wlać mieszaninę mleka i drożdży, dodać roztopioną margarynę, jajko, żółtka,skórkę otartą z cytryny,rodzynki oraz rozdrobnione płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę cytrynową, wszystkie składniki wymieszać,delikatnie,ale dokładnie wyrobić.
5.Ciasto przełożyć do formy, piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C (najlepiej na środkowej szynie, po 30 minutach przykryć je folią aluminiową,aby babka była tylko zrumieniona). Uchylić lekko drzwiczki piekarnika, babkę pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem można polać lukrem cytrynowym.
Komentarze