Wielkopolskie szparagi kiszone

0 (0 ocen)

Przepis na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał. Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone.

Składniki:

  • (na słoik 1l)
    600g białych szparagów
    Około 10cm korzeń chrzanu + liście
    Pół pęczka koperku
    kilka liści czarnej porzeczki
    Kilka liści dębu
    750ml wody
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Wielkopolskie szparagi kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkopolskie szparagi kiszone 1. Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiedzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu opraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kiszenie

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

o

To może cię zainteresować