Przepis na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał. Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone.
Składniki:
(na słoik 1l)
600g białych szparagów
Około 10cm korzeń chrzanu + liście
Pół pęczka koperku
kilka liści czarnej porzeczki
Kilka liści dębu
750ml wody
3 łyżki soli
Wielkopolskie szparagi kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiedzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu opraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni.
Komentarze