Wiekanocne rogaliczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

przepis ma wiele lat.Pochodzi z zeszyciku kuchennego mojej babci

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - m,aka: 1 kilogram
    - margaryna w kostce: 2 opakowania
    - drożdże piekarskie świeże: 20 dekagramów
    - cukier biały lub brązowy: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier puder (niecałe 1/2kg): 0.5 kilograma
    - powidła śliwkowe z czekoladą: 2 szklanki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze

Wiekanocne rogaliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć w garnuszku z ciepłym mlekiem,dodając cukier 3 łyżki i 3 łyżki mąki.Poczekać aż urosną.Do miski wsypać przesianą mąkę,margarynę,szczypte soli.Wlać podrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto i ulepić z ciasta kulę.Kulę ciasta wrzucić do widra pełnego zimnej wody.Odstawić.Czekać,aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody/około 3-0 minut/Wyjąć z miski,odsączyć z wody.Podsypać niewielka ilością mąki i przerobić by się nie kleiło.Wałkować na okrągły placek,który pokroić na trójkąty.Na środek każdego trójkąta kłaść powidła i zawijać rogale.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.Gorące posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować