Wiekanocne rogaliczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć w garnuszku z ciepłym mlekiem,dodając cukier 3 łyżki i 3 łyżki mąki.Poczekać aż urosną.Do miski wsypać przesianą mąkę,margarynę,szczypte soli.Wlać podrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto i ulepić z ciasta kulę.Kulę ciasta wrzucić do widra pełnego zimnej wody.Odstawić.Czekać,aż ciasto wypłynie na powierzchnię wody/około 3-0 minut/Wyjąć z miski,odsączyć z wody.Podsypać niewielka ilością mąki i przerobić by się nie kleiło.Wałkować na okrągły placek,który pokroić na trójkąty.Na środek każdego trójkąta kłaść powidła i zawijać rogale.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.Gorące posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze