Wiejskie pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis mojej mamy

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    50 dag mąki tortowej
    szklanka cukru
    6 żółtek
    1/2 litra mleka pełnotłustego
    12,5 dag margaryny
    10 dag drożdży
    słoik marmolady różanej lub innej
    1 cytryna
    szczypta sol
    Polewy:
    gotowa polewa czekoladowa
    lukier:
    3 szklanki cukru pudru
    8 łyżek wody
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiejskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem osuszyć.
    2. Drożdże wymieszać z 4 łyżkami cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 5 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
    3. Pozostałe mleko wraz z cukrem i margaryną podgrzewać, aż do roztopienia się margaryny.
  • 2. 4. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać żółtka, przestudzone mleko z margaryną, wyrośnięte drożdże, skórkę otartą z cytryny, sól. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość
  • ulepione pączki 3. 5. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto. Urywać niewielkie kawałki i formować w krążek, kłaść na niego około 0.5 łyżeczki konfitury.Zlepić brzegi i formować pączki. Pozostawić w cieple do podrośnięcia.
  • 4. 6. Do mocno rozgrzanego oleju wkładać pączki w takiej ilości, aby swobodnie pływały i smażyć na złocistobrązowy kolor około 4-5 minut na każdej ze stron. Usmażone pączki oczyścić na bibule z tłuszczu i udekorować.

Porady

Należy bardzo uważać, aby pączki nie przysmażyły się za mocno. Do ciasta można dodać 50 ml rumu, aby alkohol wchłaniał tłuszcz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować