Ciasto:
50 dag mąki pszennej
50 dag mąki tortowej
szklanka cukru
6 żółtek
1/2 litra mleka pełnotłustego
12,5 dag margaryny
10 dag drożdży
słoik marmolady różanej lub innej
1 cytryna
szczypta sol
Polewy:
gotowa polewa czekoladowa
lukier:
3 szklanki cukru pudru
8 łyżek wody
sok z połowy cytryny
Wiejskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem osuszyć.
2. Drożdże wymieszać z 4 łyżkami cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 5 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Pozostałe mleko wraz z cukrem i margaryną podgrzewać, aż do roztopienia się margaryny.
2.4. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać żółtka, przestudzone mleko z margaryną, wyrośnięte drożdże, skórkę otartą z cytryny, sól. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość
3.5. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto. Urywać niewielkie kawałki i formować w krążek, kłaść na niego około 0.5 łyżeczki konfitury.Zlepić brzegi i formować pączki. Pozostawić w cieple do podrośnięcia.
4.6. Do mocno rozgrzanego oleju wkładać pączki w takiej ilości, aby swobodnie pływały i smażyć na złocistobrązowy kolor około 4-5 minut na każdej ze stron. Usmażone pączki oczyścić na bibule z tłuszczu i udekorować.
Porady
Należy bardzo uważać, aby pączki nie przysmażyły się za mocno.
Do ciasta można dodać 50 ml rumu, aby alkohol wchłaniał tłuszcz.
Komentarze