Wiejskie masło smakowe

5 (150 ocen)

Niezastąpione w sezonie grillowym, a także na co dzień do pieczywa i dań mięsnych lub warzywnych

Składniki:

  • 0.9 litra wiejskiej śmietany (tyle miałam)
    słoik 1.5 l

    Dodatki:
    sok z jednej cytryny

    1 łyżka chrzanu
    sól do smaku

    1/4 drobno posiekanej papryki
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta chili
    szczypta pieprzu
    sól do smaku

    1łyżka posiekanego koperku
    sól do smaku

    4 ząbki czosnku roztarte z solą
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wiejskie masło smakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę o temperaturze pokojowej wlać do słoika, zakręcić i potrząsając zrobić masło (mnie ta czynność zajęła 20 minut). Gotowe masło przełożyć do miski i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Uformować osełkę.
    Z tej ilości śmietany wyszło 240 g masła.
  • 2. Do miękkiego masła dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać i podzielić na 4 do oddzielnych miseczek.
  • 3. Do pierwszej dodać chrzan i sól, do drugiej składniki paprykowe, do trzeciej koper i sól, do czwartej czosnek. Wymieszać.
  • 4. Przygotować 4 prostokąty folii natłuszczonej olejem. Wyłożyć masło, uformować wałeczki zawinąć i schłodzić w lodówce.

Porady

Jeżeli nie macie ochoty na robienie swojego masła, to można je zastąpić 82% masłem ze sklepu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować