Syte tortille z sałatą ,szynką , serem, plackiem ziemniaczanym , jajkiem na twardo i ogórkiem kiszonym. Polane ketchupem i majonezem. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny obiad dla rodziny.
Składniki:
( Na 4 tortille , 2-4 porcję)
4 pszenne placki tortilli
4 plastry szynki wiejskiej
4 plastry sera żółtego
2 ogórki kiszone
4 liście sałaty lodowej
4 jajka
majonez
ketchup pikantny
Placki ziemniaczane:
2 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
sól , pieprz
słodka i ostra papryka
olej do smażenia
Wiejskie tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki ziemniaczane: Ziemniaki obrać , obuć zetrzeć wraz z cebulą na tarce o małych oczkach.
Odstawić na chwilkę , odlać wytworzony płyn.
wbić jajko , wsypać mąkę oraz przyprawy wg. smaku.
Wymieszać ciasto by miało jednolitą konsystencję.
Na patelni rozgrzać olej , usmażyć cztery dość duże placki ziemniaczane na rumiano z obu stron.
2.Jajka z dodatkiem soli ugotować na twardo ( ok. 7 min od zagotowania się wody)
Ostudzić , obrać ze skorupek.
Pokroić w plasterki wraz z ogórkami kiszonymi.
3.Każdy placek tortilli wysmarować po całości majonezem.
Kłaść na jednym z brzegów po liściu sałaty , plasterku szynki , placku ziemniaczanym, plasterku sera,plasterkach z jednego jajka oraz 1/2 ogórka kiszonego.
Całość polać ketchupem.
4.Zawijać najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon.
5.Gotowe tortillę położyć na rozgrzana patelnię grillową ( można zastąpić ja zwykła patelnią lub podpiec na kratce w piekarniku) grillować do 2-3 min z każdej strony do zarumienienia.
6.Tortille podawać same lub polane sosem czosnkowym czy ketchupem.
Wyśmienicie smakują na ciepło i zimno pokrojone w mniejsze kawałki.
Komentarze