Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis inspirowany kuchnią Wielkiej Brytanii.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • wiejski kurczak
    sól morska
    pieprz kolorowy
    3 łyżki oliwy z oliwek
    100 ml czerwonego wina
    200 ml rosołu drobiowego
    łyżka masła
    4 cebule
    główka czosnku
    4 młode ziemniaki
    2 marchwie
    kawałek selera
    2 łodygi selera naciowego
    mała cukinia
    ćwiartka małej kapusty
    4 pomidory
    2 papryczki chili
    papryka czerwona
    świeże zioła (rozmaryn, oregano, natka pietruszki)
    łyżeczka cukru lub miodu
    ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wiejski kurczak pieczony z warzywami po angielsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka porcjujemy. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy na oliwie. Przekładamy do brytfanny, podlewamy winem, dodajemy masło i pokrojone warzywa oraz przyprawy. Pieczemy około 45 - 50 minut pod przykryciem w 180 stopniach C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy, aż warzywa zmiękną, a kurczak się ładnie przyrumieni. Sos doprawiamy solą i cukrem/miodem do smaku. Posypujemy zieleniną.

Porady

Kurczaka możemy natrzeć ulubionymi przyprawami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować