Wiejska tarta na ziemniaczanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce. Odstawić na chwilę. Odsączyć wodę.
2.Dodać 2 jajka, sól, pieprz biały, kminek, gałkę muszkatołową i mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na formie do tarty, pamiętając o wyłożeniu brzegów
3.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Zapiekać przez 30min
4.W międzyczasie pokroić cebulę w pióra, por w półplasterki. Zeszklić na maśle
5.Pieczarki pokroić w plasterki - również posmażyć. Dalej podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę
6.Ostatnie 3-cie jajko roztrzepać z mlekiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i ziołami prowansalskimi
7.Na upieczony spód wyłożyć równomiernie kiełbasę, pieczarki i pory z cebulą. Zalać roztrzepanym wcześniej jajkiem z mlekiem. Posypać startym żółtym serem
8.Całość zapiekać kolejne 15-20 min
Porady
Ziemniaki można zetrzeć w robocie kuchennym. Przyznam, że jestem wygodna i zazwyczaj tak radzę sobie z tarciem ziemniaków :)
Komentarze