wiejska pizza z kiełbasa, jajkiem i pomidorami

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Inspirację na tę pizzę znalazłam we Włoszech, gdzie jadłam pizzę z jajkiem na twardo i prosciutto - mój przepis to polska wersja tego dania:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na dużą blaszkę pizzy:

    1/3 kostki drożdży,
    2 szklanki mąki,
    2 płaskie łyżeczki cukru,
    pół łyżeczki soli,
    3/4 szklanki ciepłej wody,
    kilka plasterków kiełbasy,
    2 duże pomidory,
    2 jajka na twardo,
    starty żółty ser,
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    oregano,
    cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pizza

Wiejska pizza z kiełbasa, jajkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry pomidora, kiełbasy, jajek i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować