Ciasto wiewiórka

4.5 (192 ocen)

Pyszne ciasto z orzechami i kremem cappuccino, z przepisu z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag margaryny
    3 - 4 żółtka
    1 jajko
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    15 dag cukru pudru
    połówki orzechów włoskich (ich ilość zależy od wielkości blaszki, u mnie 25/35 cm)

    Masa:
    4 jajka
    cukier do smaku
    35 dag masła
    kawa cappuccino lub cytryna (użyłam 1/2 szklanki kawy cappuccino śmietankowego)

    2 suche wafle
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Ciasto wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • + 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki posiekać i zarobić ciasto, wyłożyć na blachę i wciskać połówki orzechów na całej jego powierzchni. Upiec w temp. 180*C przez ok. 50 min. Po przestudzeniu ciasto skropić z dwóch stron lekko schłodzoną kawą rozpuszczalną (ok. 3/4 szklanki).
  • 2. Masa:
    Jajka i cukier ubić na parze na sztywno. Masło utrzeć, dodawać stopniowo ubite i schłodzone jajka, suchą kawę cappuccino lub sok z cytryny (można dodać do smaku odrobinę wódki). Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Wafel - 1/2 masy - nasączone ciasto - 1/2 masy - wafel.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.85 (213 ocen)

Wiewiórka

4.85 (213 ocen)

Ciasto Wiewiórka

Anitka12 Zaskakująco pyszny smak 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować